Meishan Danling Village

Terrain | Contemporary

The Dazhai terraced field is magnificent on site. Its agricultural purpose and architectural relationship with Happy Ancient Village also inspire us a lot while designing the pan-museum for the site.

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/6

First, the site is surrounded by beautiful mountain scenaries. Architecturally, we think the terrain of the site should be beautified and more people could enjoy, so we enlarge four plates by extending out the existing contour lines of the terrain. In order to respect the nature and make the architectural gesture as light as possible, we simply add four pieces of wall on site which largely borrows the form of western Sichuan roofscape to define the new exterior landscapes and different scales of the exhibition spaces inside.

 

For the façade design, we try to borrow the surrounding mountain scenaries as the ingredients and use parametric program to transform the image data into a façade design. Traditional Chinese roof tiles are used but connected vertically by mullions. It rotates from 0 to 90 degrees based on the pixelized data which creates different interesting openings for the exhibition space.

iso2.png
Scene 04_Edit.jpg
Screenshot 2020-03-09 at 18.11.23.png
Screenshot 2020-03-09 at 18.11.40.png
200103_Master Model (2).jpg

Local materials of western Sichuan Architecture are proposed in new use

ROOF TILES

PARAMETRIC FACADE SYSTEM

RED BRICK AND

GREY MORTAR

FLOORING SYSTEM

PROFILED WALLING SYSTEM

RAMMED EARTH

BAMBOO

FURNITURE SYSTEM

Team: Bong Yeung, Sim Fong Lai, Ardis Wong, Sandy Kwok, 

Benjamin Hoong, Jiaming Liang

Category: Public

Year: 2019

MAIN EXHIBITION SPACE
press to zoom
GALLERY
press to zoom
GALLERY - SECTION
press to zoom
SEMI-OPEN PLAZA
press to zoom
SEMI-OPEN PLAZA - SECTION
press to zoom
BLACK BOX
press to zoom
BLACK BOX - SECTION
press to zoom
AMPHITHEATRE
press to zoom
AMPHITHEATRE - SECTION
press to zoom
1/1